De Vietnamese keuken.
Hoewel ik, na twee weken Vietnam, al weer terug in Nederland
ben, wil ik toch nog een paar keer mijn overweldigende ervaringen aan dit blog
toevertrouwen. Een van de opvallendste ervaringen was wel het eten. Mijn
gastvrouw had er plezier in mij met zoveel mogelijk Vietnamese gerechten kennis
te laten maken. We gingen drie keer per dag uit eten. Dat is in Vietnam niet
heel bijzonder want veel mensen eten graag op straat. Daar vind je overal
kleine eettentjes op de stoepen, ieder gespecialiseerd in zijn eigen gerecht,
noodle soep, broodjes e.d. We hebben ook geluncht bij een leuk BBQ restaurant,
erg goed ingericht met een goede afzuiging boven het vuur en een grote variatie
aan te roosteren vis en vlees. Je merkt wel dat je een dagje ouder wordt als er
van je verwacht wordt op de grond plaats te nemen voor het eten. De
kleermakerszit waar iedereen hier moeiteloos in zakt is al heel lang geen
haalbare kaart meer voor mij. Verschillende keren werden we ook uitgenodigd om
bij mensen die we ontmoetten thuis te eten. Daar kregen we ook steeds heerlijk
eten, in bier gestoomde vis, gebakken tofu en vaak met een glaasje rijstwijn
waar je wel heel voorzichtig mee moet zijn want dat spul is behoorlijk sterk.
Mij viel op dat de schaar een heel belangrijk stuk bestek
is. Het lijkt of in Vietnam iedere kok een schaar bij de hand heeft. Of het nu
een broodje is, een kleine loempia, een stuk vlees of wat kruiden, werkelijk
alles wordt geknipt en dat is vaak heel handig. Ik heb me voorgenomen om de
schaar ook hier vaker te gebruiken.
Mantisgarnaal |
Bij iedere maaltijd kan je ijsthee krijgen: meestal groene
thee, maar ook vaak kruidenthee. De maaltijd wordt soms afgesloten met een
klein kopje sterke thee. Het is erg leuk om te proberen uit te vogelen welke
ingrediënten voor het eten zijn gebruikt. Men is erg bereid uitleg te geven en
even op de smartphone op te zoeken wat de Latijnse naam is van bepaalde kruiden.
Ik heb zeer veel verschillende groentes en kruiden gegeten. Erg lekker vond ik
de ‘water spinache’ (leek wel wat op pijlkruid) en de verse jonge scheuten van
de Moringa struik. Heerlijk, lekkerder dan mijn Nederlandse favoriet, de
spinazie. Een andere primeur voor mij was het eten van een Mantisgarnaal. Ik
hou van garnalen, maar deze grote soort, die zonder uitwendig skelet iets van
een pissebed heeft, had ik nog nooit gegeten. Best lekker, weer een bijzondere
ervaring.
Slagroom kloppen met een chopstick |
Als je zo hartelijk ontvangen wordt, wil je graag wat terug
doen. Het valt niet mee iets origineels te bedenken, maar mijn voorstel een
keer Nederlands te koken viel wel in de smaak. De uitvoering daarvan was nog niet
eenvoudig. De meeste ingrediënten waren wel te krijgen op de markt, maar de
inrichting van de keuken was toch wel heel anders. Er waren maar twee
kookplaten (wel inductie) en het was echt even zoeken naar de geschikte pannen
en koekenpan. Gelukkig was er ook een snelkookpan waar we de aardappels in
konden koken. Ook de werkruimte op het aanrecht .was wel iets beperkter dan ik
gewend ben, maar met veel goedwillende hulp is het gelukt. Mijn menu: uiensoep,
gehaktbal met aardappels, bloemkool en jus en toe een lekkere fruitsla met
slagroom. (De slagroom lag gewoon in de supermarkt, maar er was geen mixer of
garde beschikbaar dus er moest wat geïmproviseerd worden bij het slagroom
kloppen.)
Als alles dan op tafel staat realiseer je je wel ineens dat de
Nederlandse culinaire traditie toch niet zo rijk is en dat we wel heel veel uit
allerlei andere culturen lenen om op tafel te zetten. Zelfs mijn uiensoep met
geraspte kaas komt natuurlijk eigenlijk uit Frankrijk.
Multiculti smullen! De mantisgarnaal hebben we ook goede herinneringen aan - maar ook aan jouw sterrenmaaltijfen!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel! Maar in Delft en Heeten eten we toch ook heel lekker!
VerwijderenJa, daar krijg je trek van. Je hebt het allemaal heel smakelijk weergegeven. groetjes Thea
BeantwoordenVerwijderenDank je, maar ik was ook echt onder de indruk en ik heb heerlijk gegeten.
Verwijderen