Samen in Nepal





Na mijn PUM missie in het uiterste oosten van Nepal zouden Felice en ik elkaar ontmoeten in Kathmandu. Dat had nog wel even wat voeten in de aarde, want mijn vlucht uit Bhadrapur had maar liefst 3 uur vertraging. Felice stond dus op mij te wachten in plaats van andersom. Gelukkig was ons vervoer naar het hotel nog aanwezig en het weerzien was prima.




We zijn twee dagen in Kathmandu gebleven en hebben veel tempels en stupa’s gezien. We hadden een goede gids, Deepa, die ons met de nodige humor en kennis, veel over de geschiedenis, religie en gebouwen kon vertellen. Ze was onderwijzeres geweest maar jaren geleden gestopt omdat ze verontwaardigd was over het enorme verschil in betaling tussen mannelijke en vrouwelijke collega’s. Nu is ze freelance gids en dat past goed bij haar.

Na Kathmandu een dag Patan en Brakthapur, weer met veel tempels en oude stad. Toen door naar Chitwan over de smalle bergweg. Een hele belevenis over de drukke weg, die op sommige stukken niet best was. Het verkeer hier is over het algemeen vrij chaotisch, met in de grote steden veel opstoppingen.  Men is niet erg terughoudend in het gebruik van de claxon, vooral om aan te geven dat men eraan komt. Dat is niet overbodig want er wordt erg weinig rekening gehouden met andere weggebruikers. Op de smalle en slechte wegen wordt ook op de meest onverwachte en gevaarlijke plaatsen gestopt en geparkeerd. We kwamen ook in lange files door stenen en grond die van boven op de weg waren gevallen. Wel hadden we onderweg ook nog even  gelegenheid om een hangbrug te bekijken en belopen. Deze stalen hangbruggen zijn belangrijke verbindingen tussen de enorm steile rivier oevers.


Het volgende hotel, Sapana lodge ligt bij Chitwan in een groot natuur park . Het is een leuk hotel, eco en mede gerund door de gemeenschap. Ook een PUM project hoorden we.

De volgende morgen vroeg maakten we een kano tocht op de rivier, tussen de krokodillen, maar met een prachtige sfeer door het wat nevelige weer. Hierna een ‘Jungle tocht’ gelopen, met ontbijt. We zijn hier echt toerist. Het spannendste van de wandeling was nog de instructie wat te doen als we een beer, olifant, tijger of neushoorn tegen zouden komen. Dat viel mee, alleen op het eind een neushoorn van grote afstand gezien. De wandeling was prachtig echt door het bos. Veel vogels. We hebben wel 4 soorten ijsvogels gezien en een bijzonder grote specht. Onderweg ontbijten was ook leuk.










’s Middags nog een fietstochtje gemaakt in de buurt. Het is hier ook vlak, dus fietsen gaat uitstekend. Leuk, er wordt in Chitwan veel gefietst, ook door vrouwen. Veel kinderen worden achterop naar school gebracht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Luong Son

Nepal